Problemi s vidom – Astigmatizam

Uncategorized

Astigmatizam je stanje kod kojeg se svjetlosne zrake ne lome jednako na svim meridijanima oka. Radi lakše klasifikacije, pretpostavlja se da astigmatsko oko ima dva glavna meridijana koja stoje pod pravim kutom jedan na drugog.
Astigmatizam se javlja uslijed nejednolike zakrivljenosti rožnice ili očne leće u horizontalnoj i vertikalnoj ravnini, što ima za posljedicu i različite žarišne daljine u tim ravninama. Od točkastog predmeta dobiti ćemo dužinu, jer oko fokusira zrake u vertikalnoj ravnini na drugoj udaljenosti nego u horizontalnoj.
Najčešća greška je u rožnici i ta je anomalija, u malom stupnju, prirođena gotovo svakoj osobi. Najčešće sa javlja kao “direktni astigmatizam”, kada je vertikalna zakrivljenost rožnice oka veća od horizontalne. Do određene mjera se smatra normalnim, fiziološkim, a smatra se da nastaje stalnim pritiskom gornjeg kapka na oko.
Ako je potrebno, astigmatizam se korigira “cilindričnim” lećama ili naočalama. Povećava se od središta zjenice prema njezinim krajevima. Znači, sto je ulazni snop svjetla manjeg promjera (manji “Exit Pupil” okulara) astigmatizam oka nije toliko izražen i obrnuto.
Ako imate problema sa astigmatizmom, možete za veliki “Exit Pupil” (najčešće povećanja sa 5-7mm “Exit Pupil-a”) koristiti naočale ili leće. Kod malog “Exit Pupil-a” astigmatizam ne dolazi toliko do izražaja (jer je uska ulazna zraka svijetla u oko) i naočale nisu gotovo ni potrebne.