Rizici pretjeranog izlaganja očiju sunčevom svjetlu

Uncategorized

Znate li da je oko,nakon kože, najizloženiji organ. I dok su svjetlosne zrake izuzetno važne za stvaranje slike i održavanje urednih vidnih funkcija, istovremeno intenzivno izlaganje sunčevom svjetlu je potencijalno opasno. Novija istraživanje ističu važnost umjerenog izlaganja UV svjetlosti čak i za održavanje urednog ritma spavanja ali je pritom neophodna umjerenost izlaganja.

Predugo izlaganje UV zračenju, bez adekvatne zaštite povećava rizik za nastanak i /ili pogoršanje mnogih očnih bolesti kako prednjeg tako i stražnjeg dijela oka, 5-10% svih tumora zahvaća tumore vjeđa.Moguća su oštećenja spojnice oka/pterigiji, pingvekule/, oštećenja očne leće/mrena/, te bolest stražnjeg dijela oka-senilna makularna degeneracija, koja je danas vodeći uzrok sljepoće u razvijenom svijetu.

Važno je znati da se mnoge očne bolesti razvijaju kroz mnogo godina, te da se učinci pretjeranog izlaganja UV zračenju kumuliraju. Zbog svega navedenog, izuzetno je važno zaštiti oči i provoditi adekvatne mjere opreza.
One uključuju: praćenje izvješća o visini UV indexa/slika/, izbjegavati boravak na otvorenom izmeđi 11-17 h, zaštita očiju i kože. Ne treba zaboraviti na brigu o očima djece upravo zbog kumulativnog efekta UV radijacije.

Adekvatna zaštita očiju uključuje nošenje zaštitnih sunčanih naočala, koje absorbiraju i UVA i UVB, kao i štetno plavo svjetlo. Treba ih nositi i u sjeni jer se reflektirane UV zrake nalaza i na okolnim zgradama, cestama i drugim površinama. Ne traba zaboraviti da osobe tamne boje kože i očiju imaju manji rizik od nastanka kožnih tumora, ali su oštećenja od UV zračenja istog rizika.

Osim zaštite očiju sunčanim naočalama ne treba zaboraviti važnost očnih pregleda, uključujući i periodičke preglede očne pozadine, te preglede na biomikroskopu jer jedino tako možemo sačuvati ZDRAV POGLED.

izvor:American Academy of Ophtalmology
priredila Tanja Jukić-Lešina, spec oftalmolog