Što treba očekivati od očnog pregleda

Zašto je važan pregled očiju?

Uobičajeni očni pregled uključuje određivanje vidne oštrine, odnosno utvrđivanje kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma te dijagnosticiranje bolesti prednjeg ili stražnjeg dijela oka. Indirektno je moguće i prepoznati neke sistemske, internističke i neurološke bolesti, odnosno ozbiljnije zdravstvene probleme.

Koliko često treba pregledavati oči?

Preporuke su da se prvi pregled djece učini u dobi od 6 mjeseci,a drugi u dobi od 3 godine, dok odrasli trebaju imati preglede svakih godinu do dvije, a stariji od 60 godina svake godine. Ove preporuke se odnose na zdravu populaciju.

Što očekivati od očnog pregleda?

-testiranje vidne oštrine i određivanje naočala kojem prethodi pregled na keratorefraktometru ili kompjuterskom određivanju refrakcije
-test pokrivanja kojim detektiramo postojanje škiljavosti i poremećaj binokularnog vida
-test ispitivanja pokretljivosti očnih mišića
-pregled na biomikroskopu gdje se uočavaju promjene na vjeđama, rožnici, spojnici, šarenici i očnoj leći
-mjerenje očnog tlaka različitim metodama

Detaljniji očni pregled uključuje proširenje zjenica kojim se mogu dijagnosticirati ozbiljne očne bolesti stražnjeg dijela oka, te procijeniti stupanj ozbiljnosti nekih sistemskih bolesti kao što su visoki tjelesni tlak i šećerna bolest. Ukoliko oftalmolog procijeni potrebu za dodatnim pretragama one uključuju vidno polje, posebno testiranje vidnog živca i stražnjeg dijela oka.

Treba imati na umu da je za kvalitetan život neophodan jasan i komforan vid te je važno učiniti sve da tako i ostane, pri čemu treba znati da je jedan od čestih ali pogrešnih mitova onaj “dobro vidim i ne treba mi pregled”.