Svjetski dan vida

Uncategorized

1999. god. unutar Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za prevenciju sljepoće, utemeljena je globalna inicijativa „Vision 2020“ odnosno“ Pravo na vid do 2020 god. „ s ciljem podizanja svijesti o važnosti vida putem različitih javnozdravstvenih inicijativa.

Dio tog velikog projekta je i obilježavanje Svjetskog dana vida, koji se na različite načine promovira u 40 zemalja svijeta, a održava drugog četvrtka u listopadu svake godine.

Glavni cilj je ukazati na važnost globalnog problema sljepoće i loših vidnih funkcija uz mogućnosti prevencije i liječenja. Taj cilj je temeljen činjenicom da se 80% uzroka sljepoće može izbjeći i to 20% prevenirati, a 60% izliječiti. Prevencija i liječenje očnih bolesti je među najvišima u smislu uspješnosti u odnosu na uloženost unutar zdravstvene skrbi.

Činjenica je da su ove inicijative polučile uspjehe: broj slijepih se u nerazvijenim zemljama zadnjih 20 god. smanjio, iskorijenjene su neke zarazne bolesti, prevenirala se slabovidnost kod djece, dok s druge strane u industrijski razvijenim zemljama bilježi se porast očnih bolesti vezanih uz stariju dob zbog starenja populacije.

Željeli bi da se obilježavanjem Svjetskog dana vida, ukaže na važnost redovitih očnih pregleda, a pri tom treba imati na umu da je 80% uzroka sljepoće izlječivo.
Svi imamo pravo na zdrav vid i kvalitetan život!