Top deset savjeta za očuvanje vidnih funkcija

Uncategorized
  1. Nošenje kvalitetnih sunčanih naočala, odnosno onih koje imaju 100% UV zaštitu. Blokiranjem štetnih UV zraka naočale odgađaju nastanak mrene i preveniraju nastanak karcinoma štiteći osjetljivu kožu vjeđa.
  1. Nastojati provoditi zdrave životne navike jer je činjenica da pušači ranije obole od senilne makularne degeneracije nego nepušači, a i nastanak  mrene je kod pušača ubrzaniji.
  2. Također su velike studije neosporno dokazale da je pravilna prehrana neophodna za uredne očne funkcije: vitamini C,E,Zn, omega 3 i 6.
  1. Redovito obavljati kompletne oftalmološke preglede, bazične, a nakon toga ovisno o individualnoj procjeni.
  1. Važno je i voditi računa o zaštiti očiju za vrijeme sportskih aktivnosti, tijekom rada, vrtlarenja te rada u poljima.
  1. Potrebno je znati obiteljsku anamnezu očnih bolesti.
  1. Činjenica je da su kod ozbiljnih očnih bolesti kao što su glaukom i senilna makularna degeneracija, rana dijagnostika i liječenje od presudne važnosti.
  1. Oftalmolozi su najkompetentniji za čitav spektar skrbi o očima , od prepisivanja naočala i kontaktnih leća do izvođenja kirurških zahvata.
  1. Pri nošenju kontaktnih leća važno je slijediti upute, ne spavati sa lećama, pravilna higijena i na taj način će se izbjeći ozbiljne komplikacije.
  1. Biti svjestan da rad pred računalom stvara poteškoće za oči te da je neophodno provoditi vježbe očiju i koristiti specifične mjere zaštite kao što su nošenje zaštitnih naočala, korištenje“ umjetnih“ suza, podesivost monitora.