BRINITE O VAŠIM KONTAKTNIM LEĆAMA JER TAKO ČUVATE VAŠE OČI

Znate li da tisuće ljudi svaki dan nosi kontaktne leće, ali istovremeno svaki nositelj ima određeni rizik od infekcije?
Rizik infekcije varira u ovisnosti o kojem tipu kontaktne leće se radi,a u nadležnosti oftalmologa je procjena da li preporučiti nošenje mekih ili polutvrdih leća. RGP/eng rigid gas permeabile/ ili plinopropusne tj. polutvrde leće su nasigurnije, dok su od mekih zamjenskih najsigurnije leće za dnevno nošenje.

Najjednostavniji i najbolji način je pravilno održanje i higijena koja se može sažeti u 5 VAŽNIH KORAKA ZA PRAVILNO NOŠENJE KONTAKTNIH LEĆA:

1.Oprati ruke prije čišćenja, staviti leću na kažiprst, isprati je svježom otopinom te je istrljati da se očisti od bakterija i proteina.To činiti čak i ako na otopini piše /bez trljanja/ jer su studije pokazale da je to potrebno.
2.Uvijek koristiti originalne otopine za čuvanje i čišćenje leća.
3.”Odmoriti” oči od kontaktnih leća tijekom dana te posebno izbjegavati spavanje s lećama.
4.Ne produžavati vrijeme nošenja preko vremena za koliko su propisane.
5. Redovito se kontrolirati kod oftalmologa, najmanje jednom godišnje a po potrebi i češće zbog toga što je recept za leće sigurno točan godinu dana a nakon tog perioda su moguće promjene.

Treba napomenuti da je određivanje i zamjenjivanje kontaktnih leća u nadležnosti oftalmologa te da je važno pridržavati se gore navedenih uputa. Ukoliko se dogodi crvenilo, suzenje, bol uz oku te osjetljivost na svjetlo ili zamagljen vid, potrebno je prekinuti nošenje i konzultirati očnog liječnika.

Vodeći računa o vašim kontaktnim lećama, čuvate vaše oči.