LIJEČNICI OFTALMOLOZI IZ POLIKLINIKE SERVUS ANDA OTKRIVAJU

6 stanja koja liječnik utvrđuje oftalmološkim pregledom vida

Naše oči su dragocjen organ osjetila vida kojima  primamo čak  90% informacija iz okoline. Zaštititi vid i očuvati zdravlje očiju, važna je misija kojom značajno doprinosimo ukupnoj kvaliteti našeg života.Da bi se očuvalo zdravlje očiju, važno je redovito kontrolirati vid bez obzira na životnu dob ili fizičko zdravlje. Pregledi vida nisu samo za ljude sa slabim vidom, oni su važan način da utvrdite problem prije nego se simptomi pojave.

Kvalitetna zaštita vida i očuvanje zdravlja očiju, prioritet je vodećeg optičkog lanca „Optike Anda“,  koji u svojim poliklinikama osigurava pacijentima profesionalnu uslugu te stručno savjetovanje o svim pitanjima iz područja oftalmologije.

Osim procjene potrebe za nošenjem naočala i kontaktnih leća, stručno osoblje Poliklinike Servus Anda će svakom pacijentu napraviti kompletni oftalmološki pregled sa standardnim pregledom prednjeg i stražnjeg segmenta oka, adneksa oka mjerenjem očnog tlaka te na taj način provjeriti stanje oka, utvrditi moguća patološka stanja i bolesti koje bi mogle dovesti do pogoršanja ili čak gubitka vida, kao i preporučiti nužnu obradu u svakom pojedinom slučaju. Vodeći se naglaskom na zdravlje i ljepotu, Optika Anda u svojim ordinacijama klijentima svakodnevno pruža širok raspon oftalmoloških usluga uz veliki izbor naočala i kontaktnih leća prilagođenih individualnim potrebama svakog pacijenta.

Upoznajte liječnike oftalmologe iz poliklinike Servus Anda

Stručni tim liječnika oftalmologa čine doktor  Lovro Bojić, specijalist – oftamolog i subspecijalist za neurooftamologiju i glaukom, dr. Željka Duplančić Šundov, specijalistica oftamologije i optometrije, doktorica Tanja Jukić Lešina, specijalistica  oftamologije i subspecijalistica glaukomatologije te doktor Jadran Mimica, specijalist oftalmolog.

Uz veliku stručnost i bogato iskustvo u svom području rada,  liječnici oftalmolozi iz Poliklinike Servus Anda jamče vrhunsku uslugu pacijentima koji im se uvijek  iznova vraćaju sa povjerenjem. Iznimno profesionalani i ugodni u pristupu sa pacijentima, s lakoćom odgovaraju na sve zahtjeve pacijenata. 

Liječnici oftalmolozi redovito ukazuju na važnost kontroliranja vida, te ovom prilikom otkrivaju šest stanja koja se utvrđuju oftalmološkim pregledom:

  1. Refrakcijska greška ili greška loma. To se odnosi na kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Refrakcijske greške se ispravljaju korištenjem naočala, kontaktnih leća ili refrakcijskom laserskom intrakularnom kirurgijom.
  2. Strabizam. Strabizam je poremećaj pokretljivosti očiju pri čemu oči nemaju isti smjer gledanja te se u određenom smjeru javlja otklon. Otklon može biti vidljiv pri prvom pregledu, ali skriven naporom fuzije, a što se može detektirati posebnim testovima. Kod djece može biti uzrokom slabovidnosti pa se pri svakoj sumnji u postojanje strabizima (bježanja oka) preporuča neodgodivi pregled oftalmolga. 
  3. Kada oči ne rade“timski”. Čak i ako oči gledaju pravilno te u istom smjeru istovremeno, moguće je da ne rade zajedno učinkovito kao tim.Takvi problem mogu izazvati glavobolje, naprezanje očiju te druge probleme koji mogu otežati čitanje kao i ostale radnje na blizinu.
  4. Otežano fokusiranje očiju. Ovakvo stanje varira u rasponu dobi,  od nepotpuno razvijenih vizulanih vještina kod djece do osoba u srednjim godinama čije se sposobnost fokusiranja na blizinu s porastom godinama pogoršava (staračka dalekovidnost).
  5. Očne bolesti. Mnoge bolesti oka, kao što je glaukom i dijabetička retinopatija, obično nemaju nikakvih simptoma u svojim ranim fazama. Pregledom će liječnik provjeriti zdravlje vaših očiju iznutra i izvana kako bi utvrdio početne znakove problema. U većini slučajeva, rano otkrivanje i liječenje bolesti oka može znatno smanjiti rizik od trajnog gubitka vida.
  6. Ostale bolesti. Liječnici oftalmolozi mogu otkriti rane znakove nekih stanja i bolesti,gledajući krvne žile oka i mrežnice, te postaviti sumnju u postojanje sistemskih najčešće kardiovaskularnih bolesti poput povišenog krvnog tlaka,dijabetesa, povišenih masnoća u krvi ili smanjenog dotoka krvi u očni živac, a što najčešće zahtijeva sistemsku internističku obradu.