Otkrijte što je astigmatizam i patite li od njega

U današnje vrijeme stalnog tehničkog napretka, naše oči su izložene svakodnevnim naporima tijekom rada na računalu, gledanju televizije ili vožnje automobilom. To je glavni razlog naprezanja oka čak i kod osoba s oštrim vidom, dok se oni s lošim vidom još više umaraju, posebice uz neadekvatnu korekciju vida ili bez korekcije. Vid je bitan za našu percepciju svijeta, budući da nam 80% svih informacija iz okolnog svijeta dolazi putem vida – odnosno kroz naše oči. Temeljna zadaća naših očiju nije samo da vide, već da sliku koju vide prenesu mozgu što je jasnije moguće. Mozak dobiva jasnu sliku kada svijetlost zrake koje dolaze od predmeta prolaze kroz oko i fokusiraju se u jednoj točki na mrežnici. Ako se, zbog nekog razloga, svijetlosne zrake ne fokusiraju u jednoj točki, ili se fokusiraju iza ili ispred mrežnice, tada to utječe na vid.

Što je astigmatizam?

Astigmatizam je čest poremećaj oka koji može dovesti do zamućenog ili iskrivljenog vida na svim udaljenostima. Također ste mogli čuti da imate “cilindar” kod propisivanja recepta za vaše naočale. Kada se govori o “cilindrima” zapravo se misli na astigmatizam. Do astigmatizma dolazi kada ili prednji dio oka (rožnica) ili leća u oku imaju nepravilan oblik. Tada astigmatičari čak i s običnim (sferičnim) naočalama vide objekte blago zamućeno ili nejasno.

Prilikom gledanja u radijalnu sliku  dolje, astigmatičari nejednako vide vodoravne i okomite linije, te se neke linije čine tamijima ili svijetlijima od ostalih.

 

Nenošenje posebnih naočala za astigmatizam uzrokuje zamućen vid, ali može prouzročiti upalu očnih vijeđa, jake glavobolje u području čela i daljnje kvarenje vida, osobito kod djece.

 

Kako mogu saznati imam li astigmatizam?

S vremenom nam se vid može pogoršati, zato su redovni pregledi očiju, najmanje jednom godišnje, vrlo važni. Samo oftamolozi i optometristi mogu odrediti i procijeniti astigmatizam te vam prepisati odgovarajuće naočale u skladu s vašim potrebama. Astigmatizam se prvenstveno može dijagnosticirati pomoću jednostavnog testa s radijalnom slikom. Ipak poliklinke Optike Anda su opremljene suvremenim instrumentima, koji omogućavaju dijagnozu i otkrivanje čak i najslabijeg oblika astigmatizma.

Ovako vide astigmatičari                                                    Ovako vide ljudi s normalnim vidom

 

Ukoliko sumnjate da ste i vi među 30% populacije koji imaju astigmatizam naručite se već danas na pregled vida pozivom na broj poslovnice ili putem web-a.