Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja

Glaukom je prvi uzrok nepovratnoga gubitka oka i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Kako bi se podigla svijest o važnosti njegova liječenja tjedan u trećem mjesecu posvećen je podizanju svijesti o samoj bolesti i važnosti redovitih oftamoloških pregleda.

Gotovo 4,5 milijuna ljudi slijepo je zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna. Naime, u razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih od glaukoma bolest nije pravovremeno prepoznata, ni liječena, dok u nerazvijenim zemljama taj broj raste do 90%.

Što je glaukom i kako nastaje?

Glaukom je bolest vidnoga živca. Vidni živac povezuje oko i mozak, a sastoji se od živčanih vlakana (ima ih više od milijun u jednom oku). Svako vlakno vidnoga živca nosi u sebi dio vidne poruke iz oka u mozak, gdje se stvara slika koju vidimo. Glaukom najčešće nastaje kao posljedica poremećenoga normalnoga protoka tekućine kroz oko.

Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a to se stanje naziva povišeni očni tlak (očna hipertenzija). Ako očni tlak ostane visok, tijekom vremena zbog pritiska na živčana vlakna vidnoga živca može doći do njihovoga propadanja što rezultira oštećenjem vidnoga polja. To se stanje naziva glaukom.

Oštećenja su u početku mala i događaju se na periferiji vidnoga polja tako da se i ne primijete jer jasno vidimo centralnim vidom, a periferni vid postupno se sužava. Tek kada su oštećenja veća, bolesnik će moći osvijestiti probleme s vidom. U toj je fazi vidni živac, nažalost, već značajno oštećen. Ako se takvo stanje na vrijeme ne otkrije i ne liječi, može završiti sljepoćom.

 

Kako prepoznati i liječiti glaukom?

Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa, a za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac.

Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične čimbenike; u slučaju sumnje na glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu.

Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjega segmenta i očnoga kuta (gonioskopija), pregled vidnoga polja i procjenu stanja vlakana vidnoga živca. Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran.

Čimbenici rizika

Uz povišen očni tlak, važan čimbenik rizika za razvoj glaukoma je životna dob. Glaukom senajčešće pojavljuje nakon 40. godine života, a njegova pojavnost raste s godinama. To znači da bi sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala (uglavnom nakon 40. godine života) trebale kontrolirati očni tlak i učiniti pregled vidnoga živca. Uz ostale čimbenike rizika, kao što su visoka kratkovidnost i rasna pripadnost, naslijeđe ima značajnu ulogu. Ukoliko član uže obitelji boluje od glaukoma i ostali članovi obitelji imaju povećan rizik za razvoj glaukoma.

Rezerviraj svoj termin za pregled vida već danas ili se naruči pozivom na broj.