Važnost prehrane za zdravlje očiju

Svi znamo da je zdrava prehrana, između ostaloga, temelj zdravlja, a koliko je ona zaista bitna za zdravlje očiju pokazale su dvije velike svjetske studije koje su trajale 6 godina i praćene na 3600 ispitanika,  sponzorirane od Američkog Instituta za zdravlje.
Ustanovile su da je pravilan unos vitamina i minerala smanjio  napredovanje senilne makularne degeneracije kod 25% ispitanika, a također je kod 18% ispitanika smanjio rizik nastanka makularne degeneracije i usporio nastanak mrene.
Koji su to vitamini i minerali  važni za zdravlje očiju?
Vitamin A ja bitan za vid noću i cijeljenje rana, vitamin B reducira kroničnu upalu, vitamin C reducira rizik stvaranja mrene, lutein i zeaksantin smanjuju rizik senilne makularne degeneracije i mrene, a omega 3 kiseline pomažu kod suhog oka,selen u kombinaciji sa karotenoidima i vitaminom C i E smanjuje rizik nastanka bolesti žute pjege, dok je cink važan za ublažavanje smetnji noćnog sljepila.

Treba napomenuti da fitokemikalije iz voća i povrća, kao i antioksidansi, u osnovi smanjuju oksidativni stres, tj procese upale u stanicama a u krajnjem razvitak i napredovanje bolesti.

Najbolje je sve ove važne nutrijente uzimati pravilnom prehranom, koja bi trebala sadržavati minimalno 2x tjedno konzumaciju ribe i dnevno dovoljno svježeg voća i povrća.
Da li je dobro uzimati vitaminske pripravke bez savjeta liječnika?
Najbolje je slijediti savjete oftalmologa jer će on najbolje procijeniti koji je pripravak najadekvatniji za svakoga individualno.