Zašto je važno nositi sunčane naočale tijekom cijele godine?

Jeste li znali da je zimsko sunce smješteno niže na nebu i pod različitim kutom u odnosu na toplija godišnja doba? Poznata vam je činjenica da sunce na nižoj poziciji uzrokuje veću izloženost ultraljubičastom zračenju?

 

U današnje vrijeme kada je ozonski omotač tanji a sunčeve zrake se mnogo lakše probijaju do Zemljine površine, preporuča se nositi sunčane naočale sa kvalitetnom UV zaštitom tijekom cijele godine,  posebice na našem mediteranskom području.

 

Vanjski utjecaji na oči

 

Istraživanja pokazuju da UV zrake mogu biti štetne za različite slojeve oka što može doprinijeti stvaranju različitih očnih bolesti.

Poznato je da je UV zračenje etiološki čimbenik u razvoju katarakte te senilne makularne degeneracije, ali i promjena poput pterigija (tzv „vanjska mrena) te tumora na spojnici i koži vjeđa i periokularnog područja. Značajnija akutna izloženost može dovesti do vrlo neugodnog fotokeratitisa te oštećenja centra vida poznatog kao solarna makulopatija.

Uz adekvatnu zaštitu od štetnih sunčevih zraka, sunčane naočale pružaju i zaštitu od stranih čestica u zraku poput prašine, peludi, smoga,pa i odbljeska itd.  Kako bi se zaštitili od navedenih pojava i tijekom oblačnog vremena, potrebno je nositi naočale u sivoj boji, dok bi ljeti naočale trebale biti još tamnije te sadržavati potpunu UV zaštitu.

Nošenje sunčanih naočala štiti oči i od isušivanja te oštećenja eksponiranog dijela oka vjetrom nanesenih čestica koje mogu uzrokovati eroziju rožnice.

 

Djeca i sunčane naočale

 

I dok mnogi odrasli sunčane naočale doživljavaju prvenstveno kao modni dodatak, a manje kao zdravstvenu potrebu zaštite vida, nerijetko zaboravljaju osigurati pravilnu zaštitu za dječje oči. Znamo da djeca većinu vremena, osobito u toplije vrijeme provode na otvorenom pa je poseban naglasak na sveukupnoj zaštiti od UV zračenja.

Smatra se da  do dobi od 18 godina primimo  oko 50-80% ukupne količine UV zraka. Dječje oči su osobito osjetljive na štetno djelovanje UV zračenja. Djeca imaju šire zjenice nego odrasli što omogućava veći prodor zraka, općenito slabiju pigmentaciju, a kod jako male djece je problem i veći zbog nerazvijenosti struktura očne pozadine.

 

Kako bi dječjim očima omogućili pravilnu zaštitu, liječnici oftalmolzi iz poliklinike Anda savjetuju edukaciju i pripremu djece na nošenje sunčanih naočala od najranije dobi.

 

Kakve sunčane naočale izabrati

 

Prilikom kupnje sunčanih naočala, važno je uvijek provjeriti natpis na deklaraciji koji potvrđuje da blokiraju 90% ili 100% UVA i UVB zraka. Zaštita od zraka svjetlosti s valnom duljinom do 400 nanometara, odnosno potpuna zaštita od UV zraka, označava se natpisom “UV 400”.

Naočale bi također trebale biti obilježene znakom CE što znači da su usklađene sa Europskim standardima.

Te stavke su veoma važne jer osiguravaju da su vaše sunčane naočale dovoljno dobre kvalitete da vam pruže zaštitu koja vam je potrebna. Nošenje sunčanih naočala koje ne pružaju kvalitetnu zaštitu od UV zračenja  može biti i štetno. Nekvalitetna stakla ugrožavaju prirodnu zaštitnu funkciju očiju, a sunčeve zrake slobodno prodiru kroz njih, oštećujući tako površinu kao i dublje strukture oka, makulu i leću, dok nam se oči znatno više naprežu.

 

Liječnici oftalmolozi iz poliklinike Anda ističu važnost provjere ispravnosti certifikata pri kupnji naočala, a za svakodnevno nošenje preporučuju zaštitne naočale sa anti-refleksnim slojem ili polarizirane naočale koje blokiraju 100% UV zračenja. Pri odabiru boje stakala, preporučuju se smeđa ili siva stakla jer najmanje mijenjaju prikaz boja, pri čemu su smeđa stakla većinom namijenjena za kratkovidne osobe, a zelena stakla pomažu dalekovidnim osobama. Sportašima kao i u uvjetima loše osvjetljenosti, liječnici prepručuju žute naočalne leće sa UV zaštitom.

Veličina okvira također važan kriterij pri odabiru sunčanih naočala, te tako liječnici oftalmozi iz poliklinike Anda savjetuju odabir malo većeg okvira kako sunčeve zrake ne bi prolazile sa strane te mnogo bolje štitile oči i kožu oko očiju.

 

Ukoliko ste nositelj dioptrijskih naočala, a istodobno želite zaštiti svoje oči od štetnog sunčevog zračenja, izaberite dioptrijske sunčane naočale. Velika većina sunčanih naočala renomiranih svjetskih brendova  ima mogućnost ugradnje dioptrijskih leća. Optika Anda ima veliko iskustvo u izradi sunčanih naočala sa dioptrijom, a njeno stručno osoblje savjetovat će vas i pomoći vam odabrati najbolji model za vas.

 

Stoga, može se zaključiti da je od velike važnosti posjedovati svijest o nošenju sunčanih naočala tijekom cijele godine, i kada je sunce visoko ljeti , ali i ostalim godišnjim dobima kad se sakrije među oblake. Budite prijatelj svojim očima i podarite im odgovarajuću zaštitu i kvalitetan vid.