Ako mislite izazvati Barbi na borbu, prvo provjerite svoj vid!

Ako mislite izazvati Barbi na borbu, prvo provjerite svoj vid!

Barbara Matić ušla je u povijest kao prva žena koja je hrvatskom judu donijela svjetsko zlato. S 26 godina stala je na svjetsko postolje i s njega se ne misli tako brzo pomaknuti. Za sve one koji misle izazvati broj jedan judašicu na svijetu, savjetujemo da prvo dobro pregledaju svoj vid!

Barbi nam je u razgovoru otkrila kada se zaljubila u judo, kako izgleda jedan njen trening i što radi kada nije na tatamiju u dvorani.

Koji je tvoj x faktor zbog kojeg si se zaljubila u judo i zašto je on za tebe posebniji od ostalih borilačkih sportova?

To je bila ljubav na prvi pogled, u životu nisam trenirala ništa osim juda. Treniram ga već 20 godina tj. od prvog razreda osnovne škole kada je trener došao na jedan sat tjelesnog i demonstrirao judo, meni se to svidjelo i već sutradan sam bila na svom prvom treningu, a sve ostalo je povijest. 

Je li to znači kada dođeš u Japan da imaš zvjezdani status ili te gledaju kao opaku konkurenciju? 

Imam baš jednu anegdotu s Olimpijskih igara u Tokiju gdje su me volonteri bili pitali tko sam, odakle sam, što treniram i kad su me googlali i vidjeli da sam pobijedila njihovu Japanku u finalu Svjetskog prvenstva, odmah su se svi htjeli fotografirati sa mnom. Tako da mislim da me ljubitelji juda poštuju, a protivnice gledaju kao konkurenciju.

 

 

Vidimo da imaš vjernog protivnika za treniranje, možeš li nam reći kako izgleda jedan tvoj trening i koja je sportska vještina najvažnija u judu?

U judu, uz borbene treninge imamo i tehničke treninge gdje uvježbavamo stare ili učimo neke nove tehnike, kao i treninge snage te kondicije te ih najčešće imamo dva puta dnevno, ovisno u kojoj smo fazi natjecanja ili priprema. Smatram da treba biti uporan i vrijedan, jer se rad i trud uvijek isplate, kako u judu tako i u ostalim sportovima i to je ujedno moj životni moto.

Optika Anda ponosna je što ima sportsku ambasadoricu svjetskog ranga, ideš li na redovne kontrole dioptrije i koliko znači dobar vid u tvom sportu?

Zdravlje očiju vrlo je važno za svakog sportaša, pogotovo u sportu poput juda gdje se preciznost mjeri djelićem sekunde te nerijetko može odlučiti o pobjedniku. Zbog toga sam ponosna što me je Optika Anda odabrala za svoju sportsku ambasadoricu i uz svoj dinamični ritam treninga i natjecanja, nastojim uvijek pronaći vremena za godišnju kontrolu vida. Ako vam se vid magli dok čitate ili trenirate, pravac u najbližu Optiku Anda gdje ćete dobiti brzu i stručnu uslugu!

S obzirom na to da si iz Splita, a znamo da se ovdje nose naočale tijekom sva četiri godišnja doba, zanima nas kako ti kombiniraš naočale uz outfite?

Kombiniram ih baš na sve modne i sportske kombinacije, volim kupovat klasičnije modele baš iz tog razloga da ih mogu obući i na 'tutu' kada idem na trening te isto tako da su nosive i na svečanije i elegantnije modne varijante. Kada dođem u Andu, moj najveći problem je koje naočale odabrati, ali to su slatke muke!?

Aktivna si na društvenim mrežama u slobodno vrijeme i jedna si od omiljenih splitskih #AndaGirls influencerica, kako bi opisala svoj modni stil?

Pa mislim da je to neki ležerni casual stil. Navikla sam većinu dana provesti u trenirkama, zato volim iskoristiti svaku priliku za modne igre i sređivanje. Za dnevni jesenski look najčešće biram traperice, čizme i baloner ili kožnu jaknu, a trenutni Anda favorit su mi crne i mačkaste Saint Laurent naočale bez kojih ne idem nigdje.

Osvojila si svjetsko zlato, prva si na svjetskoj rang listi, proglašena si hrvatskom sportašicom godine, Hrvatska pošta ti je ukazala čast i proizvela poštanski žig s tvojim likom… Postoji li nešto što Barbara Matić ne može?

Hahaha ja se nadam da nema. Imam još neostvarenih ciljeva i želja, a ja ću se nastavit raditi i truditi da ih sve ostvarim!