Jedan dan kroz oči Tonča Stipanovića.

Jedan dan kroz oči Tonča Stipanovića.

Tonči Stipanović je sjajni svjetski jedriličar i jedini Hrvat s dvije olimpijske medalje u jedrenju koji je ove godine uspio obraniti srebro s Olimpijskih Igara u Riju 2016. godine. Profesionalni sportaš poput Tonča, kojem su sunce i vjetar vječni suborci na natjecanjima i treninzima, mora konstantno voditi brigu o svom vidu i zaštiti očiju. Tončijev prvi odabir su polarizirane Oakley naočale dizajnirane za vrhunske sportske perfomanse koje sa sobom nosi na svakom izlasku na more.

POLARIZIRANE NAOČALE

Polarizirane naočalne leće uklanjaju svjetlosni odbljesak od ravne površine te su zato popularne među jedriličarima, ali i skijašima te ostalim sportašima koji se bave sportovima na otvorenom. One su prijeko potrebne u vanjskim uvjetima jer se svjetlost raspršuje u svim smjerovima, no kada je reflektirana od ravnih površina postane polarizirana i tada putuje vodoravnim smjerom. Posljedica toga je nastanak neugodne i potencijalno opasne refleksije koja uzrokuje blještavilo i smanjuje vidljivost. Na polariziranim naočalnim lećama se nalazi poseban filter koji zaustavlja vodoravni odbljesak i poboljšava vidljivost i osjećaj ugode stoga su odličan izbor za većinu sportova i aktivnosti na otvorenom.

VAŽNOST PREGLEDA VIDA

Tonči redovito brine o zdravlju svojih očiju te jednom godišnje odlazi na pregled vida kod doktora specijalista oftalmologije. Osim profesionalnim sportašima, svim osobama se preporuča redoviti odlazak na pregled vida jer oči nemaju receptore za bol da nam signaliziraju kada nisu zdrave. Preventivnim pregledom i pravovremenom dijagnozom možete zaštititi vaše oči od raznih očnih bolesti koje u startu nemaju simptoma. Pregled uključuje kratki razgovor o problemima oka, određivanje dioptrije, pregled oka na mikroskopu, mjerenje očnog tlaka, pregled očne pozadine nakon širenja zjenica te na samom kraju pregleda zaključni razgovor o stanju oka i eventualnoj potrebi za terapijom ili korekcijom naočalama ili lećama.

Nakon pregleda vida, Tonči je isplovio na more odraditi svoj redovni trening te isprobati nove polarizirane naočale koje će nositi sa sobom na svim nadolazećim natjecanjima. Pogledajte u galeriji kako izgleda trening jednog olimpijca!