Optika Anda ponovno okupila brojne ljubitelje tenisa na humanitarnom teniskom turniru.

Optika Anda ponovno okupila brojne ljubitelje tenisa na humanitarnom teniskom turniru.

Proteklog vikenda, od 6. do 8. listopada Optika Anda organizirala je drugi po redu teniski turnir na splitskim Firulama koji je i ovog puta okupio široki krug prijatelja i strastvenih ljubitelja tenisa. 

Društvena odgovornost nije izostala ni ove godine te je na svečanoj dodjeli nagrada uručena donacija za Tenis klub osoba s invaliditetom 2020 u iznosu od 2.000€. Ček je preuzeo predsjednik kluba, Sven Maretić koji je ujedno pokazao da osobe s invaliditetom mogu biti integrirane u sve društvene sfere na ravnopravan način te je svoje impresivne teniske vještine dokazao osvajanjem drugog mjesta na turniru.

Svenova ljubav prema tenisu i vječni optimizam su inspiracija za sve. Nakratko smo zaustavili Svena i postavili mu nekoliko pitanja.

Možeš li nam u kratkim crtama reći tko je Sven Maretić? 

Sven Maretić je osoba s invaliditetom koja živi jedan običan život, zaposlen je i jako zaljubljen u sport.

Kako i kada se rodila tvoja ljubav prema tenisu i je li ti to najdraži sport?

U doba epidemije, ja sam bio aktivni reprezentativac košarke u kolicima međutim sjetit ćete se da je bila zabranjena svaka aktivnost u kojoj sudjeluje više od 2 osobe, a kako sam već naveo, sport i fizička aktivnost su mi obavezni dio svakodnevnice i morao sam se s nečim baviti i tako sam probao tenis. Epidemija je potrajala, pa tako i moj tenis.🙂 Navukao sam se i bilo je kasno za bilo kakav povratak košarci.

Po čemu ćeš pamtiti ovogodišnji turnir, čuli smo da si prvi tenisač Anda turnira koji je na tenisu zabio koš? 😄

Za početak po vrhunskoj atmosferi i organizaciji. To moram svakako spomenuti jer kako sam kao aktivni tenisač stalno na turnirima, tu bude svega i svačega, gostoprimstvo i posebno posjećenost jako kaskaju, dok je kod Anda turnira to sve bilo na top nivou. Šušur, druženje i vrhunski tenis - što više poželjeti! Što se tiče mog koša, to je za rubriku vjerovali ili ne. Primao sam drugi servis koji se obično malo življe napadne, a ja sam isto napao, ali koš za smeće, a ne teniski teren! Međutim 3 poena nisam dobio! 😪

Sudjelovanjem na turniru i osvajanjem drugog mjesta inspiriraš sve oko sebe, koji je tvoj moto u životu? 😎

Baš taj koji ste i naveli - ostaviti trag i značaj naraštajima sportaša i osoba s invaliditetom koji dolaze. Naravno da karijera neće vječno trajati, ali za dobre stvari i prave poruke uvijek imam vremena. Anda mi je dala priliku za to, a ja mislim da sam nastupom u finalu sa svojim trenerom Lukom Curavićem dokazao da se uz puno rada može doći i do velikog rezultata. Nemojmo se lagati, na turniru je bilo top imena, a mi smo u svaki meč ušli kao "underdog", ali smo doslovno svakom poenu dali ime i prezime te malo po malo došli do završnice.

Nisam nikad nastupao pred toliko publike i na većem terenu, tako da tu priliku za pokazivanjem da tenis u kolicima je odličan alat za uključivanje osoba s invaliditetom u društvo nisam mogao propustiti.

Ove godine nagradni ček je otišao u ruke Tenis kluba osoba s invaliditetom Split 2020, na koji način ćete ga iskoristiti?

Jako sam zahvalan Optici Anda na donaciji te moram naglasiti da ovo nije prvi put da pokazuju da im je sport osoba s invaliditetom jako važna stavka, a budimo iskreni nisu baš lagana vremena za odvajati sredstva. Novac će svakako ići u najvažniji mogući cilj, a to je ekspanzija odnosno rast broja članova kluba. Ovim putem bi svakako pozvao osobe s invaliditetom, a pogotovo mlade dečke i cure da dođu i probaju zaigrati. Klub svake godine raste te sad na raspolaganju imamo posebna kolica za tenis, terene i stručno vodstvo.