Upoznajte Antu Joskića - hrvatskog tenisača u kolicima kojeg ništa ne može spriječiti na putu do uspjeha!

Upoznajte Antu Joskića - hrvatskog tenisača u kolicima kojeg ništa ne može spriječiti na putu do uspjeha!

Optika Anda prepoznata je kao brend koji podržava hrvatski sport i hrvatske sportaše te je ponosna što već dugi niz godina podržava vrhunske sportaše kao što su bivši nogometni reprezentativac i viceprvak svijeta Ivan Rakitić, svjetski i olimpijski viceprvak u jedrenju Tonči Stipanović, svjetska judo prvakinja Barbara Matić i mnogi drugi. Na toj prestižnoj listi velikih sportskih imena, nalazi se i naš sugovornik Anto Joskić, poznat i kao prvi hrvatski reket u kolicima. Kao profesionalni tenisač u kolicima Anto se susreće s brojnim izazovima, a jedan od njih je i univerzalni problem sportaša koji imaju dioptriju.

1. Zašto ste odlučili igrati upravo tenis i koliko dugo se njime profesionalno bavite?

Od kada znam za sebe uvijek sam obožavao sport i natjecanje, volim njegovu dinamičnost, uzbuđenja i izazove koje donosi. Kada sam imao 13 godina prvi puta sam se susreo s tenisom u kolicima i odmah sam se zaljubio u taj sport, te od svoje 17 godine nastupam na profesionalnim turnirima diljem svijeta.

2. Je li u Hrvatskoj lako dostupan sport osobama s invaliditetom?

Mislim da je situacija iz godine u godinu sve bolja, ali još uvijek, pogotovo u manjim sredinama, osobe s invaliditetom se premalo uključuju u sport. Jedan od mojih glavnih ciljeva kao sportaša jest popularizirati sport osoba s invaliditetom u društvu te poticati sve viša osoba s invaliditetom da se uključe u bavljenje sportom. Posebno mi je drago kada vidim mlade i djecu s invaliditetom da se sve više priključuju različitim sportovima.

3. Koji su najveći izazovi s kojima se osoba s invaliditetom susreće kada se želi profesionalno baviti sportom?

U mom slučaju u tenisu najveći problem je financijskog aspekta. Tenis u kolicima je skup sport, da biste bili uspješni morate nastupati na dvadesetak turnira godišnje diljem svijeta, a za to su potrebna izdašna financijska sredstva. Kada tome još dodate troškove trenera, sportskih kolica i ostalih potrebnih stvari za jednog profesionalnog sportaša dođete do toga da bez sponzora ne možete financirati sezonu i ostvarivati rezultate koje želite.

4. Postoji li plan kojim bi se poboljšala postojeća situacija i kojim bi se dodatno približio sport osobama s invaliditetom?

Mislim da sport osoba s invaliditetom svake godine napreduje i primjećujem da se radi na tome, osobno bih naravno htio da to ide i brže te da se još puno više ulaže u razvoj sporta osoba s invaliditetom. Mislim da moramo pogotovo raditi na tome da djecu s invaliditetom što ranije uključujemo u sport, a u tome veliku ulogu imaju njihovi roditelji. Zbog toga i ovim putem pozivam roditelje da uključe svoju djecu u sport, jer iz osobnog iskustva znam koliko to može pozitivno utjecati na život osoba s invaliditetom. Osim što sam igrač, organiziram i dva međunarodna turnira tenisača u kolicima u Zagrebu i Umagu te smatram da kroz veći broj takvih turnira u Hrvatskoj možemo svi zajedno doprinijeti popularizaciji sporta osoba s invaliditetom, posebno tenisa u kolicima.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Anto Joskić (@antojoskic)

5. Koji su vaši najveći sportski uspjesi do sada?

Višestruki sam prvak Hrvatske u tenisu u kolicima, 7 puta sam osvajao naslov prvaka Hrvatske, te sam najljbolje plasirani hrvatski tenisač u kolicima u povijesti na svjetskoj rank listi (53. na svijetu). Također sam osvojio 7 turnira iz ITF Wheelchair tennis tour serije.

6. Kao sportašu predstavlja li vam dioptrija problem i kako ga rješavate?

Apsolutno kao sportašu i tenisaču mi je vid jako bitan, a s obzirom na to da imam dosta veliku dioptriju, bez naočala ili leća ne bih uopće mogao igrati.

7. Koliko redovno idete na kontrolu dioptrije i zašto vam je ona važna?

Na kontrolu dioptrije idem jednom godišnje što preporučujem svim sportašima zbog važnosti dobrog vida prilikom bavljenja sportom. Za mene je jako bitno da uvijek imam odgovarajuće naočale stoga redovno kontroliram svoju dioptriju. Kako puno putujem i nisam često kod kuće, super mi je jer u Optici Anda mogu u kratkom vremenu obaviti kontrolu dioptrije, kupnju novih okvira i izraditi naočalne leće po mjeri. J

8. Za treniranja i igranje turnira birate li kontaktne leće ili dioptrijske naočale i zašto?

Nisam se nikada navikao na kontaktne leće tako da uvijek radije biram dioptrijske naočale za treniranje i igranje.

 
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Anto Joskić (@antojoskic)

9. Što vam je najvažnije kod biranja odgovarajućih dioptrijskih naočala s kojima možete trenirati?

Najbitnije mi je da su naočale lagane, te da su stabilne tako da mogu nesmetano izvodite sve pokrete bez straha da će mi pasti.

10. S obzirom na to da se tenis igra na otvorenom, kako ste riješili problem s dioptrijom dok igrate na suncu?

Tako je, često igramo na otvorenom i na jakom suncu,zato sam se odlučio na dioptrijske sportske naočale marke Oakley koje imamu polarizirana stakla. Tako da osim sto sam riješio problem vida, nemam niti problema sa suncem. Velika hvala osoblju optike Anda koja mi je pomogla u odabiru i omogućila da izaberem najbolje naočale za sebe.

11. Koji je vaš sljedeći sportski cilj?

Moj sljedeći veliki sporstki cilj je plasirati se na Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine, a uz to želim još više popularizirati sport osoba s invaliditetom, a posebno moj sport tenis u kolicima.