Anda anketa otkriva je li vam 2020. godina pokvarila i dioptriju.

Anda anketa otkriva je li vam 2020. godina pokvarila i dioptriju.

Godina pandemije promijenila je brojne životne navike, uključujući i vrijeme koje provodite ispred digitalnih ekrana. Općenito su ljudske oči sve više pod rizikom od digitalnog naprezanja očiju, međutim u 2020. godini taj se rizik povećao. Anda anketa otkrit će vam i koliko!

Praćenje vijesti o pandemiji i potresima kroz tradicionalne i digitalne kanale, dovelo je do povećanja gledanosti u računalne, mobilne ili televizijske zaslone. Rad od kuće, samoizolacije i manji broj putovanja, samo su dodatno smanjili vrijeme izvan kuće i povećali naprezanje očiju ispred ekrana. Zatražili smo publiku da sudjeluje u anketi „Koliko ste dnevno više vremena provodili ispred ekrana u 2020.?“ glasajući za jednu od tri ponuđene opcije. Anda anketa provedena je na tri različite društvene platforme: Linkedin, Facebook i Instagram i imala je ukupno 2.717 glasova. Pogledajte rezultate prikazane kroz infografiku.

Dobiveni rezultati glasova ukazuju da su ljudi sigurno i značajno više vremena provodili ispred digitalnih ekrana. A takav povećani trend ima za posljedicu moguće povećanje sindroma digitalnog naprezanja očiju kod populacije, poznatijeg kao računalni vid. Kako ga možete prepoznati – ako imate suhe i crvene oči, osjećaj peckanja, iritacije i umora očiju, zamagljen vid, otežan fokus te glavobolje. Što možete učiniti kako biste spriječili naprezanje očiju?

1. Udaljite računalo tako da vam nije jako blizu lica. Namjestite ga tako da ekran gledate u razini lagano ispod razine vaših očiju.

2. Poštujte 20/20/20 pravilo: nakon svakih 20 minuta uzmite pauzu od 20 sekundi i preusmjerite pogled. Fokusirajte mišiće na nešto udaljeno. Ako zaboravite na tu mišićnu skupinu, ona će se ulijeniti.

3. Ne zaboravite treptati. Treptanjem oka smanjujete suhoću oka i zadržavate njihovu vlažnost.

Ako ste se susreli s nekim od simptoma računalnog vida, ne dopustite 2020. godini da vam pokvari dobar vid! Rezervirajte vaš termin za besplatnu kontrolu dioptrije već danas!