Imamo rješenje za suhe i umorne oči!

Imamo rješenje za suhe i umorne oči!

Umorne, crvene oči, zurenje u ekran, neredovito treptanje samo su neki od simptoma za suhe oči, raširenog i omraženog sindroma suhog oka. No, znate li koju ulogu imaju suze kada je zdravlje očiju u pitanju?

Iako ih prvenstveno povezujemo s emocijama, one imaju važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju naših očiju. Naša doktorica oftalmologije iz Poliklinike Servus Anda otkriva nekoliko trikova kako sačuvati vlažnost oka.

Uloga suza u zdravlju očiju i vida 

U stvaranju jasne slike svijeta oko nas veliku važnost imaju i suze. Njihova je funkcija podmazivanje rožnice, čišćenje oka od sitnih čestica prašine kao i zaštita od infekcija. Osim što su važne za zdravlje očiju, bitne su i za svakodnevni osjećaj ugode.

Suze se sastoje od tri sloja: lipidni, vodeni te mucinski sloj.
Lipidni sloj sprječava isparavanje suza te služi kao svojevrsni stabilizator suznog filma. Vodeni sloj čini 90% volumena suznog filma, a mucinski sloj pričvršćava suze za površinu oka.

Ako tvoje suze nisu dovoljno vlažne ili su nedostatne, dolazi do bolesti suhih očiju.

Uzroci i smiptomi suhog oka 

Svatko od nas se povremeno žali na umorne i crvene oči, osjećaj pijeska u očima, pečenje ili nelagodu u očima. Moderni životni stil, upotreba računala, TV-a, mobitela ili korištenje mekih kontaktnih leća navedene simptome dodatno pogoršavaju.

Simptomi suhog oka javljaju se u prosjeku kod 30% stanovništva. 

Simptomi po kojima možete prepoznati suho ok su:
•    Crvenilo oka
•    Suzenje oka
•    Bol u oku
•    Osjećaj pečenja i žarenja
•    Umor u očima

Bilo koji od navedenih simptoma razlog je za posjet oftalmologu kada će se na osnovu anamneze, pregleda na biomikroskopu i drugim dijagnostičkim testovima utvrditi radi li se o bolesti suhog oka.

Suho oko i kontaktne leće 

Sindrom suhog oka česta je pojava u nosioca mekih kontaktnih leća gdje unatoč silikon-hidrogel lećama, koje imaju veliki udio vode, može doći do osjećaja stranog tijela, peckanja i žuljanja oka.

Da bi se spriječili ili ublažili simptomi, preporučuje se povremeno odmaranje očiju od kontaktnih leća uz nošenje dioptrijskih naočala. 

Za osobe sa simptomima suhog oka koje žele nositi leće, preporučuju se jednodnevne meke kontaktne leće koje imaju veći udio vode i propusnost kisika u usporedbi s dvotjednim ili mjesečnim.

Liječenje suhog oka 

Liječenje suhog oka ovisi o vrsti simptoma i njihovom intenzitetu. Započinje se primjenom umjetnih suza više puta u danu. S umjetnim suzama se ne može pretjerati, no ipak ukoliko se ne koriste redovito, njihovo djelovanje neće biti učinkovito.

Na tržištu postoje i razne vrste gelova za noćnu upotrebu, a u slučaju da simptomi traju duže može se u liječenje uvesti i blaža kortikosteroidna terpija.

U slučaju kada umjetne suze ili kortikosteroidna terapija ne pružaju adekvatno olakšanje, liječenje se nastavlja primjenom ciklosporina u obliku kapi.
Osim navedene lokalne terapije u smanjenju simptoma suhog oka preporuča se odmaranje očiju kod rada na računalu uz redovito treptanje. 

Poznato je pravilo 20-20-20, odnosno svakih 20 min pogledati u daljinu na 20 inča zadržavajući pogled 20 sekundi.

Također upotreba ovlaživača prostora, izbjegavanje zadimljenih prostorija, kao i zaštita očiju sunčanim naočalama pomažu u smanjenju simptoma.

Suho oko i kapi za oči 

Postoje brojne vrste umjetnih suza za liječenje suhog oka.

Točnu vrstu koja je najbolja za određene simptome preporučit će liječnik, ali ipak važno je naglasiti da nijedne ne mogu biti štetne.

 

Neke kapi u sebi imaju i provitamin B5 koji također vlaži i njeguje površinu oka. Sadrže fotosenzibilni konzervans OcuPure koji se, izložen svjetlosti, razlaže na prirodne sastojke suza – vodu i natrij klorid pa nema dodatne iritacije oka.

 

Preporuča se kapati umjetne suze bez konzervansa jer simptome suhog oka mogu još pojačavati.

Oni se zbog blagog sastava i odsutnosti konzervansa mogu po potrebi kapati i više puta na dan.

 

 

Sindrom suhog oka može utjecati na kvalitetu života, stoga ako vas muče umorne i suhe oči jednim klikom rezervirajte svoj termin za oftalmološki pregled vida u Optici Anda!

U videozapisu pogledajte stručne savjete za pravilno korištenje kapi za oči.