Koje bolesti može otkriti oftalmološki pregled?

Koje bolesti može otkriti oftalmološki pregled?

Oči nemaju receptore za bol da nam signaliziraju kada nisu zdrave, stoga je važno da ne zaboravljamo brinuti o najsloženijem organu u ljudskom tijelu - oku. Naša #AndaExpert dr. Jadranka Piragić otkriva nam zašto se kaže da su oči ogledalo u zdravlje čovjeka i je li moguća ljubav na prvi pogled sa stručnog stajališta. 😊

 

Je li istina ili mit da su oči ogledalo u zdravlje čovjeka?

Izraz "oči su ogledalo duše" često se koristi u figurativnom smislu, međutim, kada je riječ o zdravlju, oči uistinu mogu biti pokazatelj različitih medicinskih stanja, uključujući i neke ozbiljne bolesti. Na primjer, visok krvni tlak može uzrokovati promjene u krvnim žilama oka, što može dovesti do oštećenja vida. Dijabetes također može uzrokovati ozbiljna oštećenja vida, kao što je dijabetička retinopatija, koja može dovesti do sljepoće. Infekcije, upale i glaukom također su stanja koja mogu utjecati na zdravlje oka. Najučinkovitji način za preveniranje i pravovremenu dijagnozu je specijalistički pregled vida koji se preporuča obaviti minimalno jednom prije 40-te godine života, a nakon toga barem jednom godišnje.

 

Koja se zdravstvena stanja i bolesti najčešće mogu otkriti na oftalmološkom pregledu vida?

Tijekom oftalmološkog pregleda liječnici oftalmolozi, osim bolesti očiju, mogu otkriti i druga zdravstvena stanja kod pacijenta. Najčešće se tijekom pregleda otkrije hipertenzija ili dijabetes jer ta zdravstvena stanja direktno utječu na krvne žile u mrežnici. 

 

Može li se nedostatak nekog od vitamina detektirati kroz pregled očiju?

Nedostatak vitamina A se može detektirati tijekom pregleda očiju. Naime, naše oči trebaju vitamin A kako bi obavljale svoju zadaću, a same oči ne mogu proizvesti dovoljno vlage koja služi podmazivanju površine oka. Nedostatak vitamina A najčešće se manifestira kroz suhoću očiju, noćno sljepilo i kao kseroftalmija (suhoća rožnice) koju češće viđamo kod djece.

 

Na koji se način može odraziti promjena u oku ako osoba ima visoki kolesterol?

Povišen krvni tlak, ateroskleroza, dijabetes i bolesti perifernih arterija su neke od bolesti povezane sa visokim kolesterolom. Naime, sva ova navedena zdravstvena stanja mogu prouzročiti okluziju središnje mrežničke arterije, gdje dolazi do stvaranja ugruška i iznenadne sljepoće, kao i okluziju središnje mrežničke vene gdje je gubitak vida nagli ili postupan. 

 

Jesu li neke promjene u oku opasnije od drugih i na koje očne abnormalnosti treba hitno reagirati?

Tako je, neke promjene u oku su opasnije od drugih te neke očne abnormalnosti mogu ukazivati na ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Neka od stanja za koja je važno da se brzo reagira uključuju:

  • Oštra bol u oku, koja može ukazivati na akutni glaukom ili upalu oka.
  • Nagli gubitak vida ili zamagljen vid na jednom ili oba oka, što može ukazivati na stanja poput makularne degeneracije, krvarenja u oku ili odljuštene mrežnice.
  • Crvenilo oka koje prati bol i gubitak vida, što može ukazivati na ozbiljne infekcije ili upale oka.
  • Iznenadno izbočenje oka, koje može ukazivati na ozbiljnu bolest štitnjače ili drugo medicinsko stanje.
  • Poremećaje vidnog polja, poput gubitka perifernog vida ili smanjenja vidnog polja, što može ukazivati na stanja poput glaukoma, krvarenja u mozgu ili oštećenja mrežnice.

Ako primijetite bilo kakvu promjenu u vidu ili drugu očnu abnormalnost, važno je konzultirati se s oftalmologom ili liječnikom što je prije moguće kako bi se utvrdila dijagnoza i pravovremeno liječenje.

 

Koje su metode liječenja bolesti oka i može li se njihovo pojavljivanje prevenirati?

Postoji mnogo različitih metoda liječenja bolesti oka, ovisno o specifičnoj bolesti. Neke od uobičajenih liječenja uključuju:

  • Kapi za oči koje se koriste za liječenje upala, infekcija i alergija.
  • Kirurški zahvati koji uključuju operacije poput katarakte, transplantacije rožnice i laserskog uklanjanja dioptrije.
  • Terapija svjetlom koja se koristi za liječenje stanja poput sezone alergija, nekih oblika depresije i nekih problema vida.
  • Terapija lijekovima koja se koristi za liječenje stanja poput glaukoma i dijabetičke retinopatije.

Prevencija bolesti oka uključuje održavanje zdravog načina života, poput zdrave prehrane, redovitog vježbanja i prestanka pušenja. Također je važno redovito olaziti na pregled vida, posebno ako osjetite bilo kakve promjene u vidu ili drugim simptomima oka. Zaštita očiju od UV zraka koristeći adekvatne sunčane naočale također može pomoći u prevenciji bolesti oka.

 

Što obuhvaća kompletan pregled vida u Anda Poliklinici i što sve mjerite na pregledu?

Kompletan pregled vida u Anda Poliklinici obuhvaća provjeru oštrine vida uz korekciju naočalama ili kontaktnim lećama, tonometriju odnosno mjerenje očnog tlaka, biomikroskopiju koja obuhvaća pregled prednjeg segmenta oka te fundus tj. pregled očne pozadine.

 

Povodom mjeseca ljubavi, što mislite o izrazu ljubav na prvi pogled?

"Ljubav na prvi pogled" je izraz koji se često koristi da bi se opisao trenutni i intenzivni osjećaj privlačnosti prema nekoj osobi. Prema medicinskim kriterijima, u točno određenom trenutku kad se osoba zaljubi, u tijelu se može primijetiti kemijski proces zbog činjenice da postoji lučenje hormona, poznatog kao oksitocin koji je zadužen za to da lice pocrveni, osjećaj znojenja, nervoze i slične simptome.

No unatoč znanosti, složit ćemo se da je najvažnije da je ljubav stvarna i iskrena, a je li se ona dogodila na prvi ili drugi pogled manje je važno. 😊